امروز

پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳

  ساعت

۱۶:۴۰ بعد از ظهر

سایز متن   /

۱۳۹۵۰۹۲۸۱۷۴۱۵۰۸۷۰۹۴۸۵۱۵۴

باشگاه خبرنگاران تفکر جوان: پرویز کردوانی  در همایش راهکارهای نوین مقابله با ریزگردها که توسط خانه مطبوعات استان خوزستان برگزار شد اظهار داشت: راهکار‌های اشتباهی در محیط زیست مملکت را به این وضعیت کشانده است؛ آن‌قدر سد ساختند و چاه حفر کردند که اکنون با کمبود آب مواجه شدیم، همچنین این راهکارها سبب واردات ۵۰ درصد مواد غذایی از خارج کشور شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه ریزگردها سه نوع هستند، افزود: یکی از انواع ریزگرد، ریزگرد رسی است که خطرناک نیست، دومین نوع ریزگرد کوارتز است، این نوع ریزگرد خطرناک است و سبب سوراخ شدن ریه می‌شود و نوع آخر ریزگرد مواد آلی نفتی است؛ ریزگردها می‌توانند هزاران کیلومتر بالا روند.

پدر علم کویر شناسی ایران با بیان اینکه خوزستان استانی بی‌نظیر است، گفت: ریزگرد، شرجی و سد گتوند سه عامل “بدبختی خوزستان” هستند به‌دلیل اینکه شرجی توأمان با ریزگرد، کشنده است و سد گتوند نیز در آینده نابود کننده هست به‌دلیل اینکه هر سال ۳۰ درصد از زمین‌های کشاورزی را از بین می‌برد.

وی با ابراز “۱۰ الی ۱۲ سال گذشته پدیده ریزگرد از سمت عراق را شناختیم” عنوان کرد: همه استان‌های کشور به‌جز ۲ استان گیلان و مازندران با پدیده ریزگرد سروکار دارند. خشکی تالاب‌ها و کشت‌نشدن زمین‌های کشاورزی از عوامل ایجاد کننده ریزگردها هستند.

کردوانی تصریح کرد: حفر چاه‌ها سبب از بین رفتن پوشش گیاهی می‌شوند در نتیجه ۹۰ درصد عوامل ایجاد کننده ریزگرد به حفر چاه ارتباط دارد به‌دلیل اینکه زمانی که کره زمین گرم شود میزان تبخیر آب افزایش پیدا می‌کند و باتوجه به  کمبود آبی که وجود دارد و میزان کم بارش باران، زمین‌ها خشک می‌شوند و با آمدن باد خاک‌ها خیزش پیدا می‌کنند.

وی درباره راهکارهای در حال انجام برای مقابله با ریزگردها تصریح کرد: استفاده از شیوه مالچ‌پاشی نفتی خیانت است به‌دلیل اینکه مالچ‌پاشی نفتی ۱۱ عیب دارد به‌غیر از هزینه‌هایی برای ساخت کارخانه‌های مربوطه مانند کارخانه قیر، و مالچ معایب دیگری از قبیل سبب سوختن زمین و غیر قابل کشت شدن آن، گرم شدن منطقه، متصاعد شدن بوی بد در منطقه، از بین رفتن حشرات و گیاه درون زمین، غیرقابل نفوذ بودن زمینی که مالچ پاشی نفتی می‌شود در نتیجه هدررفت آب و  از بین رفتن اثر مالچ‌پاشی نفتی پس از ۳ سال و نیم را دارد.

پدر علم کویرشناسی ایران درباره راهکارهای نوین مقابله با ریزگردها خاطرنشان کرد: کارشناسان آن‌قدر به ریزگرد توجه می‌کنند که کسی به زمین‌های ماسه‌ای توجه نمی‌کند و برای هر دو یک راه حل دارند اما ریزگرد و ماسه متفاوت هستند برای مقابله با کانون ریزگرد باید از ریگ استفاده کرد با وجود هزینه بالا اما معایب روش مالچ‌پاشی نفتی را ندارد و یک روش فوری و ماندگار است.

وی با اشاره به راهکار مقابله با ماسه افزود: برای زمین و تپه‌های ماسه‌ای در خوزستان باید از تخم علف استفاده کرد به‌دلیل اینکه با یک بار آبیاری رشد می‌کنند اما برای دیگر استان‌ها برای مقابله با ماسه لازم است از مالچ رسی ماسه‌ای استفاده کنند که برای ساخت این مالچ ۵۰ درصد آب، ۱۵ درصد رس و ۳۵ درصد ماسه نیاز است.

کردوانی با اشاره به اینکه در آینده نزدیک کشورهای خارجی برای بازدید از روش‌های نوین مقابله با ریزگردها به ایران سفر می‌کنند، ادامه داد: لازم است از روش‌هایی مانند ریگ‌پاشی و تخم علف برای مقابله با ریزگردها و ماسه‌ها استفاده کرد زیرا جنگل‌کاری با وجود اینکه بادشکن هستند اما روش بلندمدت است و نباید به‌گونه‌ای شود هنگام بازدید کشورهای خارجی از راهکارهای نوین مقابله با ریزگردها “آبروی ما از بین برود”.

وی با بیان اینکه مالچ‌پاشی و زیستی نیز به‌دلیل کمبود آب خیانت است، عنوان کرد: همه تنها مسائل را پیگیری می‌کنند اما راه حل مسائل را در نظر نمی‌گیرند، روش‌هایی مانند مالچ‌پاشی نفتی و زیستی کارشناسی شده نیستند و اجرای آنها خیانت است.

منبع:خبرگزاری تسنیم/مرکزخوزستان

اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
برچسب ها:
دیدگاهها

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد