رییس دانشگاه شهید چمران اهواز خانواده را رکنِ رکین توسعه و پیشرفت متوازن و پایدار برشمرد و گفت: خانواده، سلول بنیادی و تاروپود جامعه و زیربناییترین واحد نظام آفرینش است و نقشی بیبدیل و ماندگار در ایجاد دیگر نهادهای اجتماعی دارد.
به گزارش تفکر جوان دکتر غلامحسین خواجه در دومین کنگره ملی انجمن روانشناسی خانواده ایران در این دانشگاه افزود: از این رو داشتن تصویر روشن و جامع از خانواده، نیازمندِ کارِ اندیشمندانه در این حوزهی خطیر است.
وی ادامه داد: آگاهی از عناصر و سازههای تشکیل دهندهی خانواده و مولفههای تحکیم و تعالی آن به مثابه موجودی زنده و شرط لازم برای حفظ و صیانت از این نهاد تحول آفرین است؛ با چنین نگاهی، ضروری است مجموعهی عناصر خانواده به طور فرایندی، دقیقا تعریف و تبیین، تشریح، رصد و پایش عالمانه شوند.
وی تصریح کرد:جای بسی خوشوقتی است که فرهنگ و تمدن ایران با خانه و خانواده آنچنان درهمتنیده است که در طول تاریخ، همواره شاهد غلبهی هویّت خانوادگی بر هویت فردی بودهایم؛ به عبارت دیگر، هویت خانوادگی همواره بر هویت فردی سایه افکنده و همچون چتری از آن پاسداری و محافظت کرده است.
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: خانواده محوری که در ادبیات جدید جامعه شناسی در حال بازسازی است؛ به رغم فراز و فرودهای جامعهی ایرانی، همچنان با طراوت و بالندگی مسیر خود را دنبال کرده و عجینشدن فرهنگ ایرانی با فرهنگ و ارزشهای اسلامی بر غنا و استحکام این رکن بیبدیل جامعه افزوده است.
وی اظهار داشت: خانواده رکن توسعه پایدار است و شکلگیری شاکلهی تربیتی و شخصیتی فرزند از خانواده آغاز میشود. مدیرانی که علاقهمند به توسعه و پیشرفت واقعی سازمان خود هستند، در مجموعهی کنشهای سازمانی باید به خانوادهمحوری بیشتر توجه کنند و باور داشته باشند که خانواده، سنگ زیرین و شالودهی دیگر نهادهای اجتماعی است و کارآمدی نهادهای مدرن ریشه در کارکرد خانواده دارد و سرمایه گذاری در این حوزه، منشا خیر و برکتهای فراوانی است.
خواجه بیان کرد: خانوادهی توسعه یافته در نگاه اسلامی، امنیت درونی را همراه با آرامش در اتصال به منبع آرامش جستوجو میکند؛ باور داریم که توصیهی رهبر معظم انقلاب در سیاستهای کلی خانوده مبنی بر ایجاد فرصت برای حضور مفید و موثر اعضای خانواده در کنار یکدیگر و استفاده موثر از اوقات فراغت و حمایت از عزت و کرامت همسری و نقش مادری، فضیلتی اجتماعی است که در نهایت موجبات تقویت سرمایهی اجتماعی، اقتصادی و معنوی را فراهم میآورد.
وی گفت: خدمات ارزشمند انجمن علمی روانشناسی خانوادهی ایران و اندیشکدهی خانوادهی مرکز الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت که پرچمدار نهضت «خانواده محوری» در کشور است، موجب امتنان و قدردانی فراوان است؛ امید است در سایهی تدابیر موثر در حوزههای اقتصادی، فرهنگی و معنوی در جای جای ایران بزرگ و اجراییشدن سیاستهای کلی خانواده و اصل دهم قانون اساسی، شاهد ازدواج بههنگام جوانان، کاهش خشونت خانگی، بیکاری، طلاق و ناسازگاری همسران و ارتقای سبک زندگی، آرامش، طراوت و شادابی و پایداری زندگی مشترک زوجهای ایرانی باشیم.
رییس انجمن علمی روانشناسی خانواده ایران نیز دراین برنامه با عنوان “خانواده در عصر ما” که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، اظهار داشت: دولت ها خانواده مدار باشند ، همانگونه که با افتخار شعار دولت الکترونیک می دهیم، از دولت ها خواستاریم خانواده مدار باشند چرا که سیستم های کلان بر خانواده تأثیر بالایی دارند.
ارضا خجسته مهر افزود: ین رویداد عظیم به نوعی پاسداشت اصل قانون اساسی مبنی بر زنده نگه داشتن اصل و اساس خانواده به عنوان یک نهاد فطری است.
وی افزود: دانشگاه شهید چمران اهواز یک دانشگاه خانواده مدار است و همواره حمایت های جدی از انجمن روانشناسی ایران داشته و محل استقرار انجمن روان شناسی خانواده ایران از ابتدا در این دانشگاه بوده است.
دبیر علمی کنگره ملی خانواده ایران هدف از برگزاری این کنگره را به اشتراکگذاری یافته های علمی دانست و گفت: در کشورهایی نظیر کانادا پیش از این که یافته های خود را در مجلات علمی و پژوهشی چاپ کنند، آنها را در سمینارها و کنگره ها مطرح می کنند.
وی بیان کرد: هدف همه ما از برگزاری این کنگره به اشتراک گذاری یافتههای علمی نیست بلکه هدف اصلی ما تبیین جایگاه خانواده و اهمیت آن به یک پارادایم( الگو) است.
وی گفت: در این کنگره با این نوع نگاه، محورهای مختلفی را برای خانواده ترسیم کردهایم که جنبه های جامعه شناختی، روان شناسی مشاوره و سیاستگذاری دارد.
خجسته مهر گفت: محورهای کنگره نشان میدهد که به صورت همه جانبه به خانواده توجه داشته ایم و امیدواریم که این نشست، بابی باشد برای ایجاد رشته روانشناسی خانواده که بسیار مورد نیاز است؛ ایجاد وزارت خانواده هدفی است که انجمن روانشناسی خانواده ایران مدت ها به دنبال آن است.
وی افزود: ۱۵۰ چکیده مقاله به این کنگره ارسال شده که از این تعداد ۶۰ مقاله پذیرش نهایی شدند؛ در این کنگره محورهای مختلفی از قبیل سخنرانی، پنلها، کارگاههای آموزشی برگزار می شود.
دومین کنگره ملی خانواده ایران با عنوان خانواده در عصر ما به مدت ۲ روز ۲۰ و ۲۱ اسفندماه به صورت مجازی در ۴۲ محور در حال برگزاری است.