به گزارش خبرنگار شبکه خبری تفکر جوان: احمدرضا لاهیجان زاده با اشاره به نشست روز گذشته ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور و مسئولان خوزستانی اظهار کرد: مدیرعامل شهرک های صنعتی خوزستان در این نشست پیشنهاد کرده بود که تا زمان طی روال قانونی اصلاح حریم شهر اهواز، با استقرار صنایع در این شهرک موافقت شود که این مساله مورد موافقت قرار نگرفت.
وی افزود: شهرک صنعتی شماره ۵ اهواز دارای مشکل قانونی است و در حریم شهر اهواز قرار دارد به همین دلیل امکان صدور مجوز برای این شهرک وجود ندارد.
لاهیجان زاده اظهار کرد: برای اینکه این شهرک بتواند مجوزهای قانونی را دریافت کند، حریم شهر اهواز را در کارگروه استانی تغییر داده و شهرک را از حریم خارج کرده اند اما این مساله کافی نیست و تغییرات حریم شهر باید در شورای عالی شهرسازی کشور مصوب شود که این روال هنوز طی نشده است.
وی همچنین درباره فاصله شهرک صنعتی شماره ۵ با سکونتگاه های شهری گفت: حداقل فاصله واحدهای صنعتی با سکونتگاه های باید یک هزار و ۵۰۰ متر باشد و این شهرک حدود چهار کیلومتر با سکونتگاه ها فاصله دارد، با این حال برای احتیاط اعلام کردیم فقط به صنایع رده یک و ۲ می توانیم مجوز استقرار بدهیم.
شهرک صنعتی شماره ۵ اهواز با وسعت ۵۲۴ هکتار در کیلومتر ۸ محور اهواز – بندر ماهشهر قرار دارد که نیمی از وسعت آن در حریم شهر اهواز است. محیط زیست خوزستان پیش از این نیز با این شهرک مخالفت کرده و مجوز فعالیت به کارخانه فولاد این شهرک صنعتی نداده بود. ساخت این کارخانه فولاد در سال ۱۳۹۰ با حضور یک سرمایه گذار از استان فارس انجام شده است.
مدیرکل محیط زیست خوزستان پیش از این گفته بود: سازمان حفاظت محیط زیست با صدور مجوزهای زیست محیطی شهرک صنعتی شماره ۵ اهواز به شدت مخالف است و: حتی در صورت تصویب مجوزهای شهرک صنعتی، مشکل مجوزهای کارخانه فولاد حل نمی شود.
نشست معصومه ابتکار با استاندار خوزستان و مدیرکل محیط زیست استان دیروز برگزار شد که در این نشست مساله گرد و غبار، شهرک صنعتی شماره ۵ و شهرک صنعتی اندیمشک، مسیر جاده جدید مسجدسلیمان و مشکلات زیست محیطی شرکت های نفتی در تالاب هورالعظیم مورد بحث بررسی قرار گرفت.
*قراردادهای مخفی نفت در هورالعظیم
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان همچنین گفت: در زمینه قراردادهای نفتی و فعالیت در تالاب هورالعظیم هیچگونه استعلامی از سازمان محیط زیست نشده است.
وی با اشاره به قراردادهای جدید نفتی در میادین آزادگان، یاران، یادآوران و جفیر خوزستان افزود: میادین آزادگان و یاران در تالاب هورالعظیم قرار دارند که برای فعالیت های جدید و طرح های توسعه باید با مجوز سازمان حفاظت محیط زیست باشد.
لاهیجان زاده اضافه کرد: توسعه فاز ۲ میدان آزادگان جنوبی در برنامه وزارت نفت بوده که از ۱۸۰ حلقه چاه، ۹۰ حلقه حفاری شده و در حال تکمیل است.
وی اظهار کرد: طرح توسعه میدان آزادگان شمالی نیز جزو برنامه ها بوده است اما تا کنون هیچ صحبتی در این زمینه با محیط زیست کشور یا استان انجام نشده است.
لاهیجان زاده گفت: به مسئولان نفت در استان اعلام کردیم که هر برنامه ای در تالاب باید با اطلاع و مجوز محیط زیست اجرا شود و هر برنامه ای خارج از طرح کنونی متوقف می شود.
تالاب هورالعظیم در جنوب غربی ترین نقطه کشور، در مرز عراق قرار دارد. یک سوم این تالاب در ایران و دو سوم آن در عراق است. تخریب این تالاب از سال ۸۷ با واگذاری بیش از هفت هزار هکتار از اراضی تالاب برای ۳۰ سال به وزارت نفت برای انجام عملیات اکتشاف و بهره برداری نفت شدت گرفت.
آنطور که کارشناسان می گویند: واگذاری تالاب به وزارت نفت در دولت قبل خلاف قانون بوده و قراردادی که چینی ها (به عنوان پیمانکار) با وزارت نفت منعقد کردند مشروط به این بود که عملیات اکتشاف در زمین خشک انجام شود (چه در بخش جنوبی تالاب و چه در بخش شمالی تالاب)، به همین دلیل قسمت های آبدار تالاب هم خشکانده شد.
عملیات اکتشاف و استخراج نفت اعم از قطعه قطعه شدن تالاب، حفاری، انتقال، استفاده از مواد شیمیایی حین حفاری، گل حفاری، پسماندها و بقایای مواد نفتی و کنده های حفاری از جمله آلودگی هایی است که در این سال ها فعالیت های نفتی به هورالعظیم تحمیل کرده است.
این در حالیست که این تالاب از زمان خشک شدن یکی از کانون های اصلی پدیده گرد و غبار در خوزستان معرفی شده است.
زنگنه وزیرنفت در سفر خود به خوزستان در شهریور امسال گفته بود احیاء تالاب هورالعظیم وظیفه وزارت نفت نیست و باید این مطالبه را از افرادی خواستار باشید که تالاب را خشک کردند.
وزارت نفت در خرداد امسال رتبه دوم در جایزه ملی محیط زیست کشور را کسب کرده و یکی از دلایل عنوان شده از سوی سازمان محیط زیست برای اعطاء این جایزه، احیاء تالاب هورالعظیم معرفی شده است.
انتهای خبر/ علی لطیفی
درود بر تفکر جوان .که مایه عزت و اقتدار جوانان خط امام خمینی ره است .