بیبازاری و پایین بودن نرخ محصول پیاز در دزفول، کشاورزان را با مشکلات زیادی مواجه کرده به طوری که برداشت محصول صرفه اقتصادی ندارد و تولیدکنندگان مجبورند از بیم هزینههای برداشت زمینهایشان را همراه با محصول شخم بزنند.
محصول پیاز روی زمین مانده و کشاورز دستش به برداشت نمیرود، ماهها برای کاشت و داشت زحمت کشیده ولی هنگام برداشت حساب و کتابهایش با هم نمیخوانند و اگر بخواهد محصول را برداشت کند این بار با هزینه کارگر و انتقال بار مواجه میشود.
در حالی که نرخ خرید نهادههای کشاورزی چندبرابر شده هر کیلوگرم پیاز با قیمت زیر ۱۰ هزار ریال در بازار به فروش میرسد و برخی کشاورزان وقتی راهی برای برون رفت از این معضل نمییابند گوشی به دست گرفته و صحنههای غم انگیزی از چرای دام در مزرعه میگیرند و در فضای مجازی منتشر میکنند.
جواد کریمی یکی از کشاورزان پیازکار دزفول در این باره به خبرنگار تفکر جوان میگوید: ۱۰ هکتار پیاز محلی کاشتهام ولی با وجود کیفیت عالی محصول به فروش نمیرود.
به گفته او هزینههای تولید و فروش برابر است و درنهایت سودی عاید کشاورز نمیشود؛ مسوولان هم هیچ حمایتی از تولیدکننده نمیکنند، زمانی که فروش خوب است نرخ آب بهای کشاورزی را ۲ برابر میکنند ولی هنگامی که کشاورزان دچار ضرر و زیان میشوند هیچ بخشودگی شامل حال آنها نمیشود.
این در حالی است که به گفته کشاورزان، قیمت خرید کود شیمیایی از ۵۵۰ هزار ریال به ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار ریال رسیده و در عمل هیچ حمایتی از تولیدکننده نمیشود.
به گفته یکی دیگر از کشاورزان دزفول که ۱۵ هکتار از زمینهایش را به کشت پیاز اختصاص داده، برای کاشت، داشت و برداشت هر هکتار پیاز ۳۵۰ میلیون ریال هزینه میشود که فروش نیز به همین میزان است و در واقع سودی عاید کشاورز نمیشود فقط زحمت کار بر دوش تولیدکننده سنگینی میکند.
اسکندر رحیمی با تاکید بر اینکه برداشت پیاز در دزفول صرفه اقتصادی ندارد، به عوامل این وضعیت نظیر کشت زیاد، ورود محصولات سردخانهای به بازار و نبود صادرات اشاره میکند.
این کشاورز پیازکار با لحنی ملتمسانه خواستار حمایت دولت و درنظر گرفتن مبلغی به عنوان یارانه به صیفی کاران است؛ او میگوید: برای حفظ تولید و رفع مشکل مازاد تولید، صادرات باید تسهیل شود.
سازمان تعاون روستایی به داد پیازکاران برسد
نائب رئیس نظام صنفی کارهای کشاورزی دزفول نیز همصدا با کشاورزان به تفکر جوان میگوید متاسفانه فروش محصول پیاز هزینه جمع آوری آن را هم نمیدهد و لازم است سازمان تعاونی روستایی به این موضوع ورود کند و پیاز را حداقل با نرخ کارشناسی از کشاورزان خریداری کند.
منوچهر زارع کریمی قیمت هر کیلوگرم پیاز را در میدان بار بین هفت تا ۱۰ هزار ریال و هزینه برداشت و حمل هر کیلوگرم را ۱۰ هزار ریال اعلام و بیان کرد: قیمت تضمینی پیاز پنج هزار و ۹۰۰ ریال درنظر گرفته شده که خیلی کم است.
وی ادامه داد: یکهزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی دزفول به کشت پیاز اختصاص یافته ضمن اینکه این محصول در سطح گستردهای در شمال خوزستان کشت شده است.
نائب رئیس نظام صنفی کارهای کشاورزی دزفول بیان کرد: قیمت سیب زمینی نیز در میدان بار بین هفت تا ۱۰ هزار ریال است و سیب زمینی کاران نیز دچار مشکل شدهاند که درصورت باز شدن صادرات یا خرید تضمینی به نرخ کارشناسی شده شرایط بهبود مییابد.
رعایت نشدن الگوی کشت پیاز در سایر شهرستانها باعث مازاد محصول شده است
همواره هنگام ورود مازاد محصول به بازار یعنی زمانی که عرضه بیشتر از تقاضا باشد، بحث الگوی کشت نیز مطرح میشود اینکه چرا کشاورز نباید هنگام کشت هدایت شود تا با مازاد محصول در بازار مواجه نشویم.
اما معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی دزفول با تاکید بر اینکه الگوی کشت پیاز در این شهرستان رعایت شده، میگوید: یکهزار و ۳۰۰ هکتار از زمینهای زراعی دزفول مانند سالهای گذشته به کشت پیاز اختصاص یافته و الگوی کشت رعایت شده است.
علی کرمی معتقد است این الگوی کشت در دیگر شهرستانها رعایت نشده و همین امر باعث مازاد محصول پیاز و تولید بیش از تقاضا در بازار شده است.
وی با بیان اینکه نرخ تضمینی پیاز نیز کفاف هزینههای کاشت، داشت و برداشت را نمیدهد، ادامه داد: برای حل مشکل کشاورزان پیازکار دزفول نشستهایی برگزار شده و مسوولان پیگیر حل مشکل هستند.
به نظر میرسد ناهماهنگی کاشت محصولات مختلف در مناطق مختلف کشور و نبود صادرات عامل اصلی بیبازاری و پایین بودن پیاز در دزفول است، این در حالی است که در شرایط فعلی و به هم ریخته اقتصادی کنونی، طبق فرمایشات مقام معظم رهبری باید از تولیدکنندگان حمایت و موانع برداشته شوند.
انتظار میرود هنگام کاشت محصولات فصلی هماهنگی بین مسوولان کشاورزی استانهای مختلف برقرار شود تا هنگام برداشت با انبوه محصول مواجه نشده و بیبازاری نصیب کشاورزان بخت برگشته نشود.
از طرفی انتظار میرود موانع صادرات نیز برداشته شوند تا بتوان با صادرات محصولات مازاد مرهمی بر زخمهای اقتصاد کشاورزی گذاشته شود.
سالانه افزون بر ۲ و نیم میلیون تن انواع محصول کشاورزی در شهرستان دزفول تولید میشود.