امروز

جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳

  ساعت

۱۸:۴۸ بعد از ظهر

سایز متن   /

به گزارش تفکر جوان ، سیل ۹۸ تعدادی از درختان آکالیپتوس بیشه عباس‌آباد دزفول را با خود برد و در اقدامی عجیب دیگر درختان رهیده از سیل به‌دلیل آنچه بی‌خطرسازی عنوان شده، قطع و یکی پس از دیگری نقش بر زمین شدند.

سیل آمد؛ بیشه عباس آباد دزفول میزبان میهمان ناخوانده بود؛ درختان برای بقا در کوشش بودند ولی برخی از آنها در برابر ضربات مهلک سیل تاب نیاوردند و همراه سیل شدند.

در این بین تعدادی از درختان از سیل ویرانگر نجات یافتند و قد خمیده خود را نیز به تدریج راست کردند؛ به پاس مقاومت خود در برابر سیل انتظار پاداش داشتند ولی تیغ تیز تبر پاداششان شد تا مبادا در سیل بعد ساقط شوند و به دیگر درختان آسیب زنند.

واژه‌ای جز افسوس مناسب زخم تبر بر درختان تنومند این بیشه نیست!
بیشه عباس‌آباد به عنوان بخشی از جنگل‌های ملی دز در ۱۰ کیلومتری جنوب شهر دزفول کنار روستایی با همین نام واقع شده که میزبان همیشگی رود زیبای دز است.

جِغ، بیشترین درخت موجود در بیشه عباس‌آباد است و از سال ۷۲ نیز کاشت آکالیپتوس در بخشی از این بیشه آغاز شد؛ این گونه با ارزش مزایای بی‌شماری نظیر سازگاری اکولوژیکی فراوان، تعدیل آب و هوا، جلوگیری از فرسایش خاک و تولید چوب دارد.

این روزها قطع غیراصولی درختان آکالیپتوس بیشه عباس‌آباد به یکی از دغدغه‌های دوستداران محیط زیست تبدیل شده است؛ امین محراب یکی از دوستداران محیط زیست درباره قطع درختان آکالیپتوس بیشه عباس‌آباد می‌گوید: قطع درختان این بیشه از حدود سه ماه قبل به بهانه خطرآفرین بودن آغاز شده این در حالی است که با توجه به قطر درختان احتمال افتادن آنها کم بود.
او از قطع درختان تنومند با قطر تنه حدود ۶۰ سانتیمتر گلایه دارد؛ طبق مشاهدات میدانی افزون بر ۴۰ درخت آکالیپتوس به بهانه خطرآفرین بودن قطع شده‌اند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دزفول نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مخالفت خود را با قطع درختان موجود در پوشش گیاهی جنگلی عباس‌آباد اعلام کرده است؛ رضا قپانچی‌پور می‌گوید: این مخالفت را بارها اعلام کرده‌ایم البته در بررسی‌های صورت گرفته این اقدام در راستای بی‌خطرسازی صورت گرفته است.

تا اینجا این سوال پیش می‌آید که برای بی‌خطرسازی یک درخت باید آن را هرس کنیم یا قطع؟

با توجه به اینکه متولی درختان قطع شده منابع طبیعی و جهاد کشاورزی هستند و قطع درختان بیشه عباس‌آباد دزفول با مجوز این نهادها انجام شده به دنبال پاسخ پرسش خود رفتیم.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دزفول سیل پایان سال ۹۷ را یادآور شد که تا اوایل سال ۹۸ ادامه داشت و برخی از درختان عباس‌آباد را ساقط کرد؛ او می‌گوید: این درختان به علت سطحی بودن ریشه سقوط کردند که برای پیشگیری از تکرار این اتفاق، مابقی ۴۰ درخت آکالیپتوس را در عباس‌آباد قطع کردیم.

علیرضا فتح الهی معتقد است قطع درختان به صورت قانونی انجام شده و درختان از ارتفاع ۲ متری قطع شده‌اند و با رشد در ماه‌های آینده ارتفاع آنها به پنج متر خواهد رسید.

حال آنکه طبق مشاهدات ما اغلب این درختان از ارتفاع یک تا یک و نیم متر قطع شده‌اند همچنین این شائبه به ذهن می‌آید که هدف از کاشت درختان آکالیپتوس نه تقویت پوشش گیاهی بیشه عباس آباد بلکه کسب درآمد بوده است.

اگرچه فتح‌الهی بر این موضوع تاکید دارد که قطر و  ارتفاع این درختان زیاد بوده و به علت سنگینی درخت امکان سقوط آنها و آسیب زدن به سایر درختان بیشه وجود داشت.

انتظار می‌رود هرگونه تغییر در پوشش جنگلی مناطق بکر و زیبای دزفول با دقت و وسواس بیشتری انجام شود و حفظ درختان اولویت نخست مسوولان مربوطه قرار گیرد.

بیشه عباس‌آباد بخشی از پارک ملی دز است که از آن به عنوان تنها باقیمانده جنگل‌های گرمسیری جهان نام برده می‌شود.

اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
برچسب ها:
دیدگاهها

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد