امروز

چهارشنبه, ۲۱ آذر , ۱۴۰۳

  ساعت

۱۵:۴۴ بعد از ظهر

سایز متن   /

ناظران سیاسی معتقدند رییس جمهورآمریکا ضمن هراس از اقتدار سپاه پاسداران به عواقب قرار دادن نام آن در لیست گروهک تروریستی به این نتیجه رسیده که اجزای دفاعی، امنیتی، سیاسی و اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران از یکدیگر تفکیک ناپذیر است همچنین این اقدام می‌توانست به دیواربلند بی‌اعتمادی ملت ایران اضافه نماید و بر در بسته روابط قفلی بزرگ نصب گردد.
هشدارهای پنتاگون و کشورهای اروپایی نسبت به تبعات وارد کردن نام سپاه پاسداران به فهرست سازمان‌های تروریستی، کاخ سفید را نسبت به اجرای این طرح مردد کرده است.
خبرگزاری «رویترز» به نقل از منابع آگاه نوشت که کاخ سفید نسبت به وارد کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمان‌های تروریستی دچار تردید شده است.

مقام‌های مطلع به رویترز گفته‌اند که تردید
کاخ سفید ناشی از هشدار مقامات دفاعی و اطلاعاتی آمریکا نسبت به تبعات این کار، نشات می‌گیرد.
یک مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، گفته است: «اگر این کار را کنید، دیگر راهی برای مباحثه نخواهد بود و هر امکانی برای گفت‌وگو با ایرانی‌ها در مورد هر مسئله‌ای از بین می‌رود.»
منابع اروپایی می‌گویند شتاب اولیه‌ای که برای اجرایی کردن این طرح وجود داشت، در پی بحث‌های داخلی دولت در مورد تبعات این اقدام، کند شده است، چراکه تصور می‌شود ممکن است چنین اقدامی تلاش‌ها برای مبارزه با داعش را تحت تأثیر قرار داده، امکان بهبود روابط دیپلماتیک دو کشور را از میان برده و اجرای توافق هسته‌ای را هم پیچیده کند.
در صورتی که کاخ سفید نهایتا این طرح را اجرایی کند، واشنگتن سپاه پاسداران را یک سازمان تروریستی خوانده و مجموعه گسترده‌ای از تحریم‌های تازه را علیه شرکت‌ها و افراد ایرانی وضع می‌کند.
دولت «دونالد ترامپ» از چند هفته قبل در حال کار روی این طرح است و انتظار می‌رفت که در ماه جاری میلادی رسما اعلام شود، اما منابع آگاه که خواسته‌اند نامشان فاش نشود، گفته‌اند که هرچند این طرح هنوز در دست بررسی است، اما اگر قرار بر اجرای آن هم باشد، مشخص نیست این امر چه زمانی اتفاق بیفتد.
کاخ سفید درخواست رویترز برای اظهارنظر رسمی در مورد این گزارش را بی‌پاسخ گذاشته است. با وجود اینکه ایران همواره هرگونه ارتباط با گروه‌های تروریستی را رد کرده، واشنگتن از سال‌ها قبل ایران را در فهرست دولت‌های حامی تروریسم قرار داده و به این بهانه تحریم‌هایی را علیه جمهوری اسلامی وضع کرده است.
به نوشته رویترز، استعفای «مایکل فلین» از سمت مشاور ملی ترامپ هم یکی از دلایل کند شدن روند بررسی این طرح بوده است. فلین که این ماه به دلیل افشای ارتباطش با سفیر روسیه مجبور به استعفا شد، در رأس هرم مقامات ضدایرانی در دولت ترامپ قرار داشت و تدوین راهبردی برای مقابله با ایران هم بر عهده او بوده است.
با این وجود، حتی پیش از استعفای وی هم پنتاگون و سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و اروپا نسبت به وارد کردن نام سپاه به فهرست گروه‌های تروریستی هشدار داده بودند.
مقامات نظامی و دولتی آمریکایی و اروپایی به رویترز گفته‌اند که چنین اقدامی هم می‌تواند نبرد با داعش را مختل کند و هم به تشدید نبرد نیابتی در منطقه منجر می‌شود.
این مقامات همچنین هشدار داده‌اند که این طرح موجب تضعیف «حسن روحانی» رئیس‌جمهور ایران و تقویت منتقدین وی می‌شود. این اقدام همچنین می‌تواند به بروز اختلاف میان آمریکا و اروپا در روند اجرای برجام منجر شود.
یک مقام امنیتی اروپایی به رویترز گفته که از همتای آمریکایی‌اش شنیده است که این طرح فعلا متوقف شده است.
در همین رابطه محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به برخی گمانه‌زنی‌ها در خصوص قرار گرفتن نام سپاه در لیست تروریسم دولت آمریکا گفت: این تحرکات دولت ایالات متحده هیچ منفعتی برای آمریکا ندارد. همه دنیا اذعان دارند که برادران ما در سپاه بیشترین حمایت را از کشورهای همسایه در مقابل تروریسم داشته‌اند. هرگونه حرکت علیه این مردان غیور ما صرفا باعث روشن‌تر شدن ماهیت آن‌هایی می‌شود که این حرکت‌ها را می‌کنند.
کاخ سفید درحالی از قرار دادن نام سپاه پاسداران در لیست گروهک تروریستی مردد شده که به باور ناظران سیاسی براین باورند که مشاوران دیگر ترامپ رییس جمهور را متقاعد نموده‌اند که این طرح منفعتی برای منافع آمریکا نخواهد داشت.
همچنین زمانی این طرح تهیه شده بود که ترامپ نسبت به بسیاری از واقعیت‌های منطقه غرب آسیا از جمله ایران آگاهی کافی نداشته و تحت شرایط تبلیغات انتخاباتی و برای انتقام‌گیری از اسارت سربازان متجاوز آمریکا دستور به تهیه طرحی برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران داده و در شرایط کنونی که بخشی از واقعیت‌های عالم سیاست و جایگاه جمهوری اسلامی در منطقه غرب آسیا و نظام بین‌الملل مشخص شده است او نیز در تداوم این طرح به وسیله عدم امضای آن جلوگیری نموده است.
ناظران سیاسی معتقدند رییس جمهورآمریکا به عواقب این اقدام پی‌برده است که اجزای دفاعی، امنیتی، سیاسی و اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران از یکدیگر تفکیک ناپذیر است و این اقدام می‌توانست به دیواربلند بی‌اعتمادی ملت ایران اضافه نماید و بر در بسته روابط قفلی بزرگ نصب گردد.

ترامپ به عواقب قراردادن نام سپاه در لیست تروریست‌ها پی برده است
دکتر سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت وگو با سیاست روز در خصوص تردید کاخ سفید برای قراردادن نام سپاه در لیست گروهک تروریستی گفت: اقدامات رییس جمهور جدید آمریکا که بر اساس تصمیم‌سازی‌‌های مشاوران ضد اسلامی و ضد ایرانی آنان اتخاذ می‌گردد در هفته‌های اخیر به قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سیاه تروریست‌ها رسیده بود.
وی افزود: اما به نظر می‌رسد وی با نگاهی به واقعیت‌های جهان معاصر به توصیه تعدادی از مشاورین واقع‌بین‌تر خود عمل از امضای این اقدام غیر عقلانی خودداری کرده است.
به اعتقاد صدرالحسینی بعضی از تحلیلگران معتقدند این طرح توسط مشاور امنیت ملی سابق وی فلین تهیه و در حال حاضر که وی به دلیل اتهام ارتباط با سرویس اطلاعاتی روسیه مجبور به استعفا شده است دیگر اصراری به پیگیری این طرح ندارد چون در حقیقت اختیار و مسئولیتی نیز بر عهده وی نیست.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: این تحلیلگران معتقدند عدم حضور فردی با نگاهی ضد ایرانی بوده است که این طرح تهیه و به مراحل نهایی رسیده است، حال که او در مسند قدرت نیست مشاوران دیگر ترامپ رییس جمهور را متقاعد نموده‌اند که این طرح منفعتی برای منافع آمریکا نخواهد داشت.
این استاد دانشگاه در ادامه اظهارداشت: از طرف دیگر تعدادی از تحلیلگران معتقدند زمانی این طرح تهیه شده بود که ترامپ نسبت به بسیاری از واقعیت‌های منطقه غرب آسیا از جمله ایران آگاهی کافی نداشته و تحت شرایط تبلیغات انتخاباتی و برای انتقام‌گیری از اسارت سربازان متجاوز آمریکا دستور به تهیه طرحی برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران داده و در شرایط کنونی که بخشی از واقعیت‌های عالم سیاست و جایگاه جمهوری اسلامی در منطقه غرب آسیا و نظام بین‌الملل مشخص شده است او نیز در تداوم این طرح به وسیله عدم امضای آن جلوگیری نموده است
وی درجمع‌بندی نهایی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد رییس جمهور به عواقب این اقدام چه به وسیله مشاوران ایران هراسش تهیه و چه به وسیله دستور خودش این طرح آماده شده بود پی برده است که اجزای دفاعی، امنیتی، سیاسی و اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران از یکدیگر تفکیک ناپذیر است و این اقدام می‌توانست به دیواربلند بی‌اعتمادی ملت ایران اضافه نماید و بر در بسته روابط قفلی بزرگ نصب گردد؛ خوش‌بختانه واکنش مسئولان عالی دستگاه دیپلماسی در خصوص اجرایی شدن این طرح هولناک پاسخ مناسبی به تازه‌کاران کاخ سفید بود.

آمریکا توان اقناع بین‌الملل علیه ایران را ندارد
محمد صادق کوشکی دیگر کارشناس مسائل سیاست خارجی نیز در گفت وگو با سیاست روز دلیل عقب‌نشینی کاخ سفید از قرار دادن نام سپاه در لیست گروهک تروریستی را اینطور بیان داشت وگفت: دلیل پشیمانی کاخ سفید از قرار دادن نام سپاه بیشتر بخاطر از دست دادن اجماعی است که آمریکا درعرصه بین‌الملل آن را از دست داده است.
وی افزود: خود آمریکایی‌ها به این پی برده‌اند که برای اقناع جامعه بین‌الملل علیه جمهوری اسلامی ایران و حتی قرار دادن نام سپاه در لیست تروریست‌ها ناتوانند.
کوشکی تصریح کرد ترامپ و همپیمانانش می‌دانند که اگر این اقدام شوم را انجام دهند جز از دست دادن موقعیت متزلزل شده خود در عرصه بین‌الملل هیچ سودی عایدشان نخواهد شد.

منبع: روزنامه سراسری سیاست روز

اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
برچسب ها:
دیدگاهها

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد